Huwelijks- en samenlevingsovereenkomst

Vooraleer het vermogen naar de kinderen of derden gaat, zijn er ook mogelijkheden om uw vermogen ‘horizontaal’ te plannen, dus naar uw echtgeno(o)t(e) of levenspartner. Vaak zal het immers de wens zijn van de eerststervende partner om eerst zijn/haar wederhelft een substantieel deel van het vermogen na te laten, alvorens het vermogen naar de kinderen te laten gaan. Ook voor kinderloze koppels is het van cruciaal belang om aan de hand van een correcte successieplanning de levensstandaard van de langstlevende onder hen te garanderen.

Echtgenoten kunnen in een huwelijksovereenkomst afwijken van de regels van het wettelijk stelsel, dat automatisch van toepassing is wanneer ze niets bepalen. Hoewel er enkele beperkingen zijn, genieten ze daarbij van een grote contractvrijheid. Zo kunnen ze afwijken van de regels van vereffening en verdeling van het huwelijksvermogen (o.a. bij overlijden), met als gevolg dat de langstlevende (of een bij naam genoemde) echtgenoot een groter deel van het gemeenschappelijk vermogen ontvangt. Daarnaast kunnen echtgenoten ervoor opteren om een stelsel van scheiding van goederen aan te nemen, eventueel gemilderd door toevoeging van bijvoorbeeld een verreken-, toekennings- of toebedelingsbeding.

Ook voor partners die niet voor het huwelijksbootje kiezen, zijn er mogelijkheden. Met een samenlevingsovereenkomst kunnen feitelijk of wettelijk samenwonende partners bepaalde vermogensrechtelijke aspecten van hun relatie regelen, wat toelaat om de langstlevende partner meer bescherming te bieden dan standaard door de wet wordt voorzien. Er kunnen tevens afspraken worden gemaakt omtrent goederen die tussen hen in onverdeeldheid zijn.

Onze specialisten bij Cazimir kunnen u wegwijs maken in de mogelijkheden van een dergelijke huwelijks- of samenlevingsovereenkomst en staan u graag bij met de redactie ervan.

Terug naar overzicht

Gerelateerde nieuwsberichten en publicaties

Reeks - Praktische aandachtspunten bij echtscheiding: Schenkingen tussen echtgenoten

Kesley Verachtert

PRAKTISCHE AANDACHTSPUNTEN BIJ ECHTSCHEIDING DEEL 1: ERFRECHT, OVERLEVINGSRECHTEN EN SCHENKINGEN SCHENKINGEN TUSSEN ECHTGENOTEN Probleemstelling Tijdens het huwelijk kunnen echtgenoten aan elkaar schenken. Echtgenoten kunnen elkaar niet enkel een schenking doen van bestaande goederen, maar ook van…

Lees meer

Reeks - Praktische aandachtspunten bij echtscheiding: Het verval van huwelijksvoordelen bij echtscheiding

Kesley Verachtert

PRAKTISCHE AANDACHTSPUNTEN BIJ ECHTSCHEIDING DEEL 1: ERFRECHT, OVERLEVINGSRECHTEN EN SCHENKINGEN HET VERVAL VAN HUWELIJKSVOORDELEN BIJ ECHTSCHEIDING Probleemstelling Vaak nemen echtgenoten in een huwelijksovereenkomst bepalingen op om de langstlevende onder hen zoveel mogelijk te begunstigen, voor…

Lees meer

Samenlevingsvormen van A tot Z

Wilt u de verschillen kennen tussen de samenlevingsvormen huwen, wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen? Tijdens deze studienamiddag krijgt u een uitgebreide toelichting bij de kenmerken van de verschillende samenlevingsvormen, om ze daarna met elkaar te vergelijken op burgerlijk en fiscaal…

Lees meer

Een vergelijkend overzicht van de verschillende samenlevingsvormen naar Belgisch recht

Elisabeth Janssens

Naast goede adviesverlening aan onze cliënten doen we met Cazimir uiteraard ook ons best om actief te blijven in de wetenschappelijke kant van ons vakgebied. Het is dankzij lidmaatschap in verschillende redactieraden en publicaties in verscheiden boeken en tijdschriften dat we steeds alert blijven …

Lees meer

Wanneer een oude planning geconfronteerd wordt met een nieuwe en strengere fictiebepaling: de rechtszekerheid prevaleert

Elisabeth Janssens en Rinse Elsermans

Dit artikel is een verkorte en herwerkte versie van het artikel “De temporele werking van een verstrengde fictiebepaling: rechtspraak kiest voor rechtszekerheid en bevestigt datum van rechtshandeling als relevant aanknopingspunt” van de hand van Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens, gepubliceerd in …

Lees meer

Afschaffing van de beperkte geldigheidsduur van dringende en voorlopige maatregelen na de wettelijke samenwoning: nu ook wettelijk verankerd

Elisabeth Janssens

België kent drie samenlevingsvormen (huwelijk, wettelijke samenwoning en feitelijke samenwoning). De wettelijk samenwonende partners zijn de partners die een verklaring van wettelijke samenwoning voor de ambtenaar van de burgerlijke stand hebben afgelegd. De wettelijke samenwoners hebben een eigen …

Lees meer

Houd controle over uw erfenis met een huwelijkscontract

Nathalie Labeeuw

Het voordeel van een huwelijkscontract is dat u de verdeling van uw huwelijksvermogen beter kunt afstemmen op uw persoonlijke situatie. Wie in het huwelijksbootje stapt en geen huwelijkscontract opstelt, valt automatisch onder het ‘wettelijk stelsel’. In dat stelsel behouden de echtgenoten hun eig…

Lees meer

​Vermogensplanning en COVID-19: De impact van COVID-19 op vermogensplanning

en Robin Bosschaert

COVID-19, de wetenschappelijke benaming van het coronavirus, heeft sinds enkele weken een rechtstreekse impact op elk aspect van ons dagelijks leven. De huidige crisis vertraagt de dagelijkse gang van zaken en geeft sommigen onder ons meer tijd om na te denken over belangrijke zaken. In dit…

Lees meer

VLABEL VB 19053: het verblijvingsbeding met betrekking tot onverdeelde goederen onbelast

Eline Beeken

I. BEGUNSTIGING VAN DE LANGSTLEVENDE ECHTGENO(O)T(E) De grootste bezorgdheid van echtgenoten in het kader van hun successieplanning is dikwijls het verzorgd achterlaten van de langstlevende partner. Over het algemeen wenst men om deze reden dan ook in eerste instantie te voorzien in de maximale…

Lees meer

Uw huwelijkscontract bepaalt hoeveel erfbelasting u later betaalt

Elisabeth Janssens, advocate bij Cazimir in Netto deze week: "Gehuwden met kinderen uit een vorige relatie kunnen elkaar nu volledig onterven en elkaar zelfs het vruchtgebruik op de gezinswoning en de inboedel ontnemen. In sommige gezinnen kan het dus zinvol zijn de Valkeniersclausule te…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Horizontale vermogensplanning via samenlevingsovereenkomst

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens

Inleiding In het tweede artikel van deze reeks werd duidelijk gemaakt dat de langstlevende wettelijk samenwonende partner beperkte wettelijke erfrechtelijke aanspraken heeft in de nalatenschap van de overleden partner, namelijk het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad. De langstlevende…

Lees meer

Reeks kinderloze koppels: Het huwelijk - horizontale vermogensplanning via huwelijkscontract

Rinse Elsermans en Elisabeth Janssens

1. Inleiding In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden om uw vermogen te plannen naar uw echtgenoot via huwelijkscontract. Vaak zal het immers de wens zijn van de eerststervende echtgenoot om zijn/haar echtgenoot - bij gebrek aan afstammelingen - een substantieel deel van het vermogen…

Lees meer

5 redenen om uw huwelijkscontract op latere leeftijd te wijzigen

Elisabeth Janssens

Met een zogenaamde Valkeniers-clausule in het huwelijkscontract is een evenwicht mogelijk tussen de bescherming van de nieuwe partner en die van de kinderen uit een eerdere relatie. ‘Het nieuwe erfrecht dat sinds september van kracht is, biedt een nog grotere vrijheid. Gehuwden met kinderen uit een v…

Lees meer

De Europese Verordeningen inzake relatievermogensrecht zijn op 29 januari 2019 in werking getreden: wat betekent dit concreet?

Elisabeth Janssens

Inleiding In 2016 werden twee Europese Verordeningen inzake relatievermogensrecht aangenomen, meer bepaald de Europese Verordening inzake huwelijksvermogensstelsels (2016/1103) en de Europese Verordening inzake vermogensrechtelijke gevolgen van geregistreerde partnerschappen (2016/1104). Deze…

Lees meer

Uitbreiding van de registratie in het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten

Elisabeth Janssens

Wij maken u wegwijs in de nieuwe afspraken omtrent de inschrijving in het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten. Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten (CRH) Het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten werd opgericht als een centrale gegevensdatabank voor alle…

Lees meer

De Valkeniersclausule na de hervorming van het huwelijksvermogensrecht

Elisabeth Janssens

Inleiding Sinds de Wet van 22 april 2003 kunnen echtgenoten met kinderen uit een vorige relatie bij huwelijkscontract een regeling treffen over hun erfrechten in elkaars nalatenschap. Dit vormt een toegelaten uitzondering op de algemene regel dat men geen overeenkomsten mag sluiten over…

Lees meer

Een huwelijk voorafgegaan door de aankoop van een onroerend goed: hoe belandt dit onroerend goed in de huwgemeenschap?

Elisabeth Janssens

Zoals reeds werd aangekondigd is intussen ook de hervorming van het huwelijksvermogensrecht aan de gang. Het wetsvoorstel tot hervorming van het huwelijksvermogensrecht is thans nog hangende voor de kamer. Eén van de voorgestelde wijzigingen heeft betrekking op de mogelijkheid tot het …

Lees meer

Interessante planningstechniek met schenking tussen echtgenoten niet meer mogelijk na 1 september 2018

Elisabeth Janssens

Zoals de meesten ondertussen reeds weten, wordt het erfrecht grondig hervormd en zal deze hervorming in werking treden op 1 september 2018. Nalatenschappen die openvallen na deze datum zullen onderhevig zijn aan de nieuwe erfregels. Eén van de grote pijlers van deze hervorming heeft betrekking op …

Lees meer

Waarom u beter niet blind trouwt...

In een interview met De Tijd benadrukt Nathalie Labeeuw dat het boterbriefje van een huwelijk allesbehalve vrijblijvend is.

Lees meer

Na de hervorming van het erfrecht, nu het huwelijksvermogensrecht!

Eline Beeken

Na de recente hervorming van het erfrecht werd op 1 december het wetsvoorstel tot hervorming van het huwelijksvermogensrecht ingediend. De bedoeling is om de hervorming van het huwelijksvermogensrecht in werking te laten treden op 1 september 2018, op hetzelfde moment als het hervormde erfrecht. …

Lees meer

Beroepsschulden binnen het huwelijk. Wie betaalt ze?

Nathalie Labeeuw

Wanneer u op het moment van uw huwelijk of nadien geen huwelijkscontract hebt opgemaakt, valt u automatisch onder het wettelijk stelsel. Dit is het huwelijksvermogensstelsel waarvan de wetgever heeft gedacht dat het passend was voor de meeste koppels. Het wettelijk stelsel kent twee soorten…

Lees meer

Samenwonenden kopen samen een woning. Hoe kan men elkaar beschermen bij overlijden?

Nathalie Labeeuw

Het komt dikwijls voor dat samenwonende partners samen een woning kopen. Een belangrijke vraag is wat er gebeurt als één van de partners onverwacht overlijdt. Hoe goed of hoe slecht is de langstlevende beschermd? We geven in dit korte artikel een eerste antwoord op deze vraag, alsook meteen een a…

Lees meer

Kan de met scheiding van goederen gehuwde meewerkende echtgeno(o)te na echtscheiding een vordering instellen voor de onbezoldigde arbeidsprestaties ?

Nathalie Labeeuw

In een opmerkelijk arrest van het Hof van Beroep te Gent van 9 februari 2017 deed het Hof uitspraak over de vordering die de ex-echtgenote in het kader van de vereffening-verdeling instelde tot het bekomen van een vergoeding voor de arbeidsprestaties die zij gedurende het huwelijk had verricht in…

Lees meer

Hof van Cassatie aanvaardt het finaal verrekenbeding

Nathalie Labeeuw

In een arrest van 24 maart 2017 heeft het Hof van Cassatie zich uitgesproken over de fiscale uitwerking van een finaal verrekenbeding. Wat is een finaal verrekenbeding? Een finaal verrekenbeding wordt wel eens gebruikt in het kader van een huwelijksvermogensstelsel van scheiding van goederen. In…

Lees meer

De inbreng in de huwgemeenschap onder ontbindende voorwaarde: fiscaal misbruik volgens VLABEL

Nathalie Labeeuw

De inbreng onder ontbindende voorwaarde van overlijden is fiscaal misbruik (Voorafgaande beslissing nr. 16057 dd. 09.01.2017) In een ruling van 9 januari 2017 heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) zich uitgesproken over een techniek van successieplanning via huwelijkscontract. Echtgenoten…

Lees meer

Europa voert nu ook uniformisering in voor huwelijksvermogensstelsels en geregistreerde partnerschappen

Wim Vermeulen

Op 24 juni 2016 werden op Europees niveau twee Verordeningen goedgekeurd. Het gaat om Verordeningen die op 16 maart 2011 reeds werden voorgelegd door de Europese Commissie. Sinds de inwerkingtreding van de Europese Erfrechtverordening nam de noodzaak van een harmonisatie van het internationaal…

Lees meer

Schrapping "overlevingsvoorwaarde"

Vandaag is het Decreet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad met betrekking tot de aanpassing van artikel 2.7.1.0.4 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit ("oud" artikel 5 W.Succ.). Dit artikel luidde: "De langstlevende echtgenoot die ingevolge een huwelijksovereenkomst die niet aan de regels voor de…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info