Kan een nieuwe resolutie van het Spaans Hooggerechtshof de berekening van de vermogensbelasting wijzigen?

Kan een nieuwe resolutie van het Spaans Hooggerechtshof de berekening van de vermogensbelasting wijzigen?

Een recente resolutie van het Hooggerechtshof op de Balearen bepaalt dat ook niet-inwoners van Spanje gebruik moeten kunnen maken van de regeling die voorziet in de beperking van de verschuldigde vermogensbelasting voor personen met beperkte inkomsten

Het Hooggerechtshof van de Balearen heeft recent een nieuwe resolutie uitgevaardigd die een impact zou kunnen hebben op de berekening van de vermogensbelasting die verschuldigd is door niet-Spaanse inwoners.

Wat hoort er onder uw Spaans vermogen

We hebben er reeds meerdere keren op gewezen dat niet-inwoners van Spanje jaarlijks Spaanse vermogensbelasting verschuldigd zijn indien hun Spaans vermogen meer bedraagt dan 700.000 euro (federaal bedrag). Met Spaans vermogen wordt niet enkel Spaans vastgoed bedoeld. Ook gelden op Spaanse rekeningen of aandelen van Spaanse vennootschappen worden meegenomen in de belastbare basis voor de berekening van de Spaanse vermogensbelasting.

Plafond enkel van toepassing voor residenten

De Spaanse wetgeving terzake voorziet in een beperking van de belastingdruk van de vermogensbelasting in die mate dat de som van de verschuldigde vermogensbelasting en inkomstenbelasting die een belastingplichtige verschuldigd is, niet meer mag bedragen dan 60% van het totaal belastbare inkomen van de belastingplichtige in het gegeven jaar. Indien dit wel het geval zou zijn, wordt de verschuldigde vermogensbelasting verminderd ten belope van 80%. Dit betekent dat personen die slechts beperkte inkomsten genieten op jaarbasis de verschuldigde belasting kunnen verlagen tot 20% van het normaal verschuldigde bedrag.

De Spaanse administratie was van oordeel dat deze beperking enkel van toepassing is op Spaanse residenten en niet gebruikt kon worden door niet-residenten van Spanje.

Discriminatie?

In de bovengenoemde recente resolutie wordt gesteld dat de limiet die voorzien is in artikel 31 van de Spaanse vermogensbelastingwet een discriminerende en willekeurige behandeling inhoudt voor degenen die enkel onderworpen zijn aan de vermogensbelasting op hun in Spanje gevestigde vermogen, evenals een schending inhoudt van het vrije verkeer van kapitaal binnen de EU en het beginsel van rechtsgelijkheid zoals bepaald in de Spaanse grondwet.

Het gerecht erkent aldus het recht om de limitering ook toe te passen bij de berekening van de vermogensbelasting in hoofde van niet Spaanse residenten.

En wat met het verleden?

Vandaag betreft het een eenmalige resolutie, maar ze zou een kans kunnen creëren om de in het verleden te veel betaalde belasting terug te vorderen. Wij volgen de impact van deze resolutie in de praktijk voor u verder op!



Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info