Anne-Sophie Stievenard

Anne-Sophie Stievenard

Advocaat

Anne-Sophie Stievenard legt zich binnen het kantoor voornamelijk toe op nationale en internationale vermogensplanning. Ze heeft een bijzonder kennis inzake familiaal vermogensrecht, erfrecht, huwelijksvermogensrecht en de fiscale en vennootschapsrechtelijke vraagstukken die ermee verband houden.

Opleiding en ervaring

Anne-Sophie behaalde haar masterdiploma in de Rechten aan de Universiteit van Gent (2018). Daarna verdiepte ze zich in het burgerlijk recht aan de hand van een master na master in het Notariaat (UGent, 2019).

Sinds 2019 is zij als advocaat-stagiaire verbonden aan de balie van Brussel. Het Cazimir-team vervoegde ze in oktober 2020.

Anne-Sophie is zowel Nederlandstalig als Franstalig opgevoed, maar behandelt ook Engelstalige dossiers.

Specialisatie

Anne-Sophie is als civilist gespecialiseerd in familiaal vermogensrecht en successieplanning. Ze helpt cliënten graag bij hun zoektocht naar juridische antwoorden op diverse vraagstukken die verband houden met hun familie en vermogen. Ze streeft daarbij naar sluitende juridische oplossingen, maar nog meer zoekt ze naar het antwoord dat het best aansluit bij het persoonlijk verhaal van de cliënt en zijn familie(bedrijf). Ze hecht dan ook een groot belang aan een persoonlijke en unieke aanpak van elk dossier en luistert geboeid naar ieders (familie)verhaal.

Publicaties en andere activiteiten

In het kader van haar master na master in het Notariaat, onderzocht Anne-Sophie het standpunt van VLABEL omtrent de fiscale behandeling van het beding van aanwas als specifieke planningstechniek.

“A goal without a plan, is just a WISH”
Antoine de Saint-Exupéry

Vrije tijd

Anne-Sophie vult haar vrije tijd in met tennis, lopen, skiën en hiken. Ze houdt ook van bakken, koken en uitstapjes met vrienden. Daarnaast geniet ze van de tijd die ze met haar familie kan doorbrengen.

Terug naar overzicht
Icon Publicaties

Publicaties

Waar een wil is, is een onbelaste weg ... ook in het gemeenschapsstelsel – De (a) symmetrische verdeling in extremis als weg om de langstlevende (fiscaal) optimaal te beschermen

Anne-Sophie Stievenard en Nathalie Labeeuw (2023). Waar een wil is, is een onbelaste weg ... ook in het gemeenschapsstelsel – De (a) symmetrische verdeling in extremis als weg om de langstlevende (fiscaal) optimaal te beschermen. Nieuwsbrief successierechten, 6, p. 20 e.v. .

Het testamentaire meerjarigenbewind in nauwe schoentjes

Nathalie Labeeuw en Anne-Sophie Stievenard (2023). Het testamentaire meerjarigenbewind in nauwe schoentjes. TEP, 1, p. 66 e.v. .

Het beding van aanwas als piste om een langstlevende partner te beschermen: een mijnenveld aan voorafgaande beslissingen in kaart gebracht

Anne-Sophie Stievenard en Nathalie Labeeuw (2022). Het beding van aanwas als piste om een langstlevende partner te beschermen: een mijnenveld aan voorafgaande beslissingen in kaart gebracht. Notarieel en fiscaal Maandblad, Nummer 3, p. 98 .

Het oordeel van VLABEL over de schenking onder last: zwart, wit of vele tinten grijs?

Anne-Sophie Stievenard en Nathalie Labeeuw (2020). Het oordeel van VLABEL over de schenking onder last: zwart, wit of vele tinten grijs?. Nieuwsbrief Registratierechten, Nummer 4, p. 8 .

De nieuwe vriendenerfenis

Anne-Sophie Stievenard (2022). De nieuwe vriendenerfenis: Fiscaal Praktijkboek 2021-2022. Indirecte Belastingen. Mortsel: Wolters-Kluwer .

Bestendig Handboek Echtscheiding: tabel fiscaliteit tijdens het huwelijk, de feitelijke scheiding en na echtscheiding

Anne-Sophie Stievenard, Nathalie Labeeuw en Elisabeth Janssens (2022). Bestendig Handboek Echtscheiding: tabel fiscaliteit tijdens het huwelijk, de feitelijke scheiding en na echtscheiding. Bestendig Handboek Echtscheiding, VII.1 - 1 - VII., p. 1 - 61 .

Icon nieuwsberichten

nieuwsberichten

De nieuwe vriendenerfenis en het progressievoorbehoud: één plus één is twee?

Anne-Sophie Stievenard en

Op 1 juli 2021 deed de vriendenerfenis zijn intrede in het Vlaamse fiscale landschap. De regeling wordt voorgesteld als een kans om een verdere verwant of vriend(in) een korting op de erfbelasting toe te kennen van maximaal 3.300 euro. Van een automatisme is geen sprake, aangezien een aantal…

Lees meer

Qui paie à l’étranger, ne paie plus jamais deux fois? Geen dubbele erfbelasting (meer) op uw buitenlandse goederen?

Anne-Sophie Stievenard en Alexandre Missal

Heeft u uw fiscale woonplaats op het ogenblik van uw overlijden in België, dan zijn uw erfgenamen ertoe gehouden uw volledige vermogen (met inbegrip van de in het buitenland gelegen roerende én onroerende goederen) in de aangifte van nalatenschap aan te geven. België (of het Vlaams Gewest) is im…

Lees meer

De Liechtensteinse familiestichting: een paradijselijke planning ver weg van de fiscus of een belastbaar beding (ten behoeve van een derde) gevaarlijk dichtbij?

Anne-Sophie Stievenard

Een private stichting kan een pasklare oplossing zijn voor ouders die willen dat hun zorgbehoevend kind ook na hun overlijden de beste zorgen krijgt, voor ouders die bezorgd zijn dat hun kinderen hun erfenis ondoordacht zullen verbruiken en voor al diegenen die hun vermogen willen afzonderen zodat…

Lees meer

De sluiting van de kaasroute - Zet de administratie met haar circulaire de puntjes op de ‘i’?

Anne-Sophie Stievenard

1. Circulaire nr. 2021/C/27 Op 15 december 2020 was de sluiting van de befaamde kaasroute een feit(1). Sindsdien moeten niet enkel Belgische notariële akten, maar ook alle buitenlandse notariële akten houdende roerende schenkingen worden geregistreerd. Hierdoor vallen die buitenlandse akten v…

Lees meer

Update - Het ontwerp van decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit - Een aangekondigde hervorming met gemengde gevoelens

Elisabeth Janssens en Anne-Sophie Stievenard

Dat er een wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit(1) (hierna ook “VCF”) staat aan te komen, is al enige tijd geweten. Reeds in het regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2019-2024 (dd. 30 september 2019)(2) en de beleidsnota van minister M. Diependaele (dd. 8 november 2019)(3) werd een her…

Lees meer

Het oordeel van VLABEL over de schenking onder last: zwart, wit of vele tinten grijs?

Anne-Sophie Stievenard

INLEIDING De schenking onder last kan niet als schenking worden gekwalificeerd en de verrichting moet als een overdracht onder bezwarende titel worden gezien. Tot dit besluit kwam VLABEL zowel in VB 20061(1) als in VB 20065 (2). Terwijl in de tweede beslissing zelfs niet meer wordt ingegaan op de…

Lees meer
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info